Välkomna tillbaka till Västerås bästa festival!

Klockan 10.00 den 15 oktober 2022 slår vi upp huvudbibliotekets portar till en heldag med litteraturen i fokus. Vi vill genom litteraturfestivalen både stärka den lokala identiteten och vidga vyerna mot världen och utlovar en blandning av litterära godbitar. Nytt för i år är att festivalen befinner sig på rymmen 10-15 oktober. Vad det innebär kan du läsa mer om längre ner på sidan.

Under lördagen den 15 oktober fylls biblioteket av utställare, en öppen scen där de lokala författarna presenterar sina böcker och avslutas med författarbesök i Hörsalen. I år får vi besök av Nina Wähä, aktuell med ”Babetta”, Erik Andersson, författare och översättare som gett de litterära giganterna J.R.R. Tolkien och James Joyce ny översättning, Anders Teglund aktuell med ”Cykelbudet” samt Eli Åhman Owetz som skriver omtyckt feelgood, senast ”Sommaren då katten flyttade”. Akademibokhandeln finns på plats och säljer böcker.

För barn och ungdomar är veckan före full av skapande aktiviteter på olika platser i staden. På själva festivaldagen klockan 11.00 är det käpphästworkshop i Hörsalen tillsammans med Angelica Öhrn. Fullständigt program kommer senare.

Västerås litteraturfestival är ett samarrangemang mellan Västerås stadsbibliotek, ABF Västerås och Skådebanan Västmanland, i samarbete med Akademibokhandeln och Citysamverkan.

Litteraturfestivalen – på rymmen 10-15 oktober

Nytt för i år är ”Litteraturfestivalen på rymmen”. Dagarna innan festivalen är vi ute med biblioteks-pop-up där estradpoeten Kung Henry, utställning, en cykel och gratis böcker hänger med. Vi dyker upp på Pettersberg, Vallby, Hamre ridklubb och i Västerås City. Vi ses där ute!

Utställning i Punkt 10-15 oktober

Välkomna att ta del av barns egna berättelser och kreativitet i Punkt. Elever från Fridnässkolan i Västerås har under året skapat texter i projektet ”Bygga berättelser”. Upplev texterna, ta en gratis bok och var med om litteraturen i naturen. Biblioteket finns på plats med sin pop-up under hela veckan som under lördagen 15 oktober mynnar ut i Västerås Litteraturfestival på Västerås huvudbibliotek.

Hålltider för lördag 15 oktober kommer snart: