Vi tackar alla medverkande och alla som tog del av årets festival. Vi ses 2022!

Författarna Sara Lövestam, Mats Söderlund och Angelica Öhrn samt region Västmanlands kulturstipendiat 2021, Stina Elg kommer till Västerås Litteraturfestival 2021.

Välkommen att ta del av festivalen på plats eller digitalt lördag 16 oktober mellan klockan 11.00-14.00. Livesändningen sker från huvudbibliotekets hörsal. Platserna i hörsalen går inte att boka utan det är först till kvarn som gäller. Fri entré hela dagen.

Västerås Litteraturfestival är ett samarbete mellan Västerås stadsbibliotek, ABF Västerås och Skådebanan Västmanland.

Hålltider för lördag 16 oktober:


Irja Hollter och Angelica Öhrn

11.00-11.40
Projektet Läs, Berätta, Skriv! – Läsning gav skrivlust och självförtroende

Sedan februari 2021 har författaren Angelica Öhrn och Irja Holtter drivit det läsfrämjande projektet Läs, Berätta, Skriv! på fritidsklubben i Bäckby, en stadsdel med många utmaningar. 
Projektet satsar på högläsning för barnen men också författarskola, där barnens eget skrivande står i fokus. Läs, Berätta, Skriv! har gått över förväntan och det är numera flera barn som läser regelbundet på fritiden. 

Mats Söderlund

11.40-12.30
Skrivarworkshop med Mats Söderlund

Mats Söderlund är författare och poet som sedan debuten 1992 utforskat allt från människans komplexa relation till naturen till hur vi gör kärlek. Han har belönats med flera litterära priser och bland annat skrivit ungdomsböcker, diktsamlingar, facklitteratur och cli-fi-trilogin ”Ättlingarna”.  Kom och lyssna och inspireras till att skriva!

Stina Elg

12.30-13.00
Stina Elg – Region Västmanlands kulturstipendiat inom musik 2021

Länets yngsta har mött hennes buktalardockor och instrument. Äldre har hört hennes visor. Under pandemins stiltje i kulturbranschen har Stina studerat komposition, notskrivning, musikteori och språk. Stina Elg driver Elgkraft AB som erbjuder text och musik för både barn och vuxna. Hon är frilansjournalist, författare, musiker och kompositör. Mångsysslare inom kultur, skulle man också kunna uttrycka det.

Sara Lövestam

13.00-14.00
Möt Sara Lövestam

Författare till kluriga romaner och humoristiska språkböcker, krönikör i språkfrågor och enväldig domare i Lantzkampen i radions P1. Kan prata intresseväckande om vad som helst från släktforskning och barnlöshet till vänskap mellan åldersgränser och meningen med livet. I Saras sällskap har man inte tråkigt!