Källkritik

Internet svämmar över av nyheter, propaganda, skämt och lögner, det innebär att du själv måste ifrågasätta det du läser och framför allt att du tänker till innan du trycker på delaknappen.

Källkritik handlar om att lära sig att skilja sant från falskt, att avgöra vad som är trovärdigt, och att vara medveten om att olika avsändare har olika syften.

Webbplatsen Internetkunskap ger fem knep för att avgöra vad som är sant eller falskt:

 1. Vad vill avsändaren uppnå?
  Fundera på syftet med det du läst eller sett. Varför får du informationen just nu? Vad vill avsändaren uppnå? Är det opinionsbildning, underhållning eller någon som vill tjäna pengar? Eller finns politiska motiv?
 2. Lita inte på någon
  Ta reda på var informationen ursprungligen kommer ifrån innan du delar vidare. Läs alltid hela texten och inte bara rubriken, för att skaffa dig en uppfattning om vad som sägs i den.
 3. Finns kontaktuppgifter?
  Kolla om det går att nå avsändaren med telefonnummer, e-post eller andra kontaktuppgifter på sajten. Finns inga sådana kan det vara läge att bli misstänksam.
 4. Gammalt hederligt detektivarbete
  Det är relativt lätt att skapa en sajt som ser proffsig ut. Men är innehållet på samma nivå? Falska webbplatser försöker ofta efterlikna webbadresserna för välkända företag och organisationer för att lura dig. Du kan ofta avslöja falska webbadresser genom att kontrollera ifall de innehåller extra tecken eller medvetna stavfel.
 5. Bildgoogla
  Är du säker på att bilden verkligen visar vad den påstås visa? Bilder kan lätt manipuleras eller användas i helt andra sammanhang än de ursprungligen är tagna för. Gör en omvänd bildsökning på Google, eller någon annan liknande söktjänst, för att se om bilden förekommer i några andra sammanhang.

Läs hela artikel ”Så genomskådar du fejk på internet – här är fem knep” på Internetkunskaps webbplats.

Artiklar och webbplatser om källkritik

Internetkunskap

På Internetkunskap.se hittar du kunskap om internet och det digitala livet som är användbar i din vardag. Här finns bland annat mycket nyttigt material om källkritik och desinformation.

Källkritik på internetkunskap.se

Krisinformation.se

En annan webbplats där du kan ta del av information om källkritik är på krisinformation.se. Deras viktigaste råd angående sociala medier under kriser är:

 • Använd sunt förnuft i sociala medier
 • Var källkritisk. Sprid inte rykten
 • Dela inte bilder på drabbade
 • Tänk på att viktig information kan dröja

Källkritik på krisinformation.se

Om sociala medier i kriser på krisinformation.se

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) säger på sin webbsida om källkritik: att vara källkritisk är ett sätt att värna demokratin och att den enskildes ansvar alltså är stort. Ett källkritiskt förhållningssätt till information innebär att du hela tiden bör ha följande fråga i bakhuvudet: Vem säger vad och varför?

Källkritik på msb.se

Om källkritik för barn

Barnens bibliotek

Barnens bibliotek är en webbplats för barn och de berättar hur man ska tänka när man läser och ser saker som har med till exempel kriget att göra. Barnens bibliotek har pratat med Åsa Larsson, som är journalist och jobbar på Källkritikbyrån, och hon tycker att man kan tänka ungefär som man gör på 1 april:

-Då tänker man att man ska vara misstänksam för att man inte vill bli lurad – så kan man tänka hela tiden på nätet.

Källkritik på barnensbibliotek.se

Internetkunskap

Internekunskaps artikel ”Så lär du ditt barn att tänka källkristisk” riktar sig till föräldrar och det bästa rådet är att tidigt försöka lära barn vikten av pålitliga källor och även att prata med dem om att inte dela inlägg eller skriva kommentarer när hen är arg, ledsen eller upprörd.