Frågor & svar

Hur skaffar jag bibliotekskort?

Du kan ansöka om bibliotekskort på något av våra bibliotek. Du kan också ansöka online via vår katalogsida. Klicka på ”Logga in på ditt konto”. I rutan som dyker upp klicka på ”Registrera dig här” längst ner i rutan. Bibliotekskortet kan du sedan hämta ut på något av våra bibliotek. Ta med giltig legitimation.

Hur loggar jag in?

För att kunna logga in måste du ha ett aktivt bibliotekskort för Bibliotek i Västmanland. Du loggar in med ditt bibliotekskortsnummer eller ditt personnummer och din pin-kod.

Glömt pin-kod, hur gör jag?

Du kan låna med dina uppgifter i våra självutlåningsautomater. I andra fall krävs bibliotekskort eller legitimation. Kontakta ditt närmaste bibliotek så hjälper de dig.

Hur lånar jag om?

När du är inloggad på mina sidor kan du se dina aktuella lån. Där ser du hur många omlån du kan göra. Du kan välja att låna om alla eller markera och låna om en eller flera. Du kan inte låna om ett medie om det finns en reservationskö, eller om det gäller ett snabblån.

Hur reserverar jag en bok?

Sök upp den titel du vill reservera i vår katalog. Nere till vänster under presentationen av din titel finns en länk som heter ”reservera”. Klicka på den länken för att bekräfta din reservation. Här kan du nu välja var du vill hämta din reservation. Det kan vara vilket bibliotek som helst i hela Västmanland. När du valt hämtställe klickar du på knappen ”Bekräfta reservation”.

Hur pausar jag en reservation?

På mina sidor ser du alla dina reservationer. Här kan du ändra ditt hämtställe och välja att pausa din reservation. Att pausa sin reservation kan du göra om du är bortrest och inte kan hämta din reservation under denna tid, men vill behålla din plats i kön.

Hur lånar jag en bok ni inte har?

Du kan lämna ett inköpsförslag på den titel du önskar. Om boken köps in blir du automatiskt först i kön på den boken. Köps boken inte in kan du fjärrlåna boken. Det betyder att du via biblioteket lånar boken från ett annat bibliotek i ett annat län.

Kontakta ditt bibliotek om du vill lämna ett inköpsförslag eller ha information om fjärrlån.

Hur betalar jag mina avgifter?

Du kan betala med kontanter på något av våra bibliotek. På Västerås stadsbiblioteks huvudbibliotek kan du betala med kort. För tillfället går det inte att betala via vår webbsida.

Kan jag lämna in mina böcker på ett annat bibliotek än det jag lånade från?

Ja. Du kan lämna det du lånat på vilket bibliotek du vill som ingår i Bibliotek i Västmanland. Välj ”biblioteken” i menyraden så ser du vilka bibliotek som ingår i Bibliotek i Västmanland.

Vad gör jag om jag tappat bort det jag lånat?

Kontakta det bibliotek du lånade mediet ifrån. De hjälper dig att betala rätt ersättning och tar bort boken från ditt konto. Det finns också en lista under rubriken ”Så lånar du” som visar ersättning för olika borttappade medier.

Hur stor blir avgiften om jag lämnar tillbaka något för sent?

Alla medier har en förseningsavgift på 3 kr per dag den är försenad. Fjärrlån har en avgift på 10 kr per dag. Om du har avgifter för över 100 kronor spärras ditt kort tills avgiften är betald.