Frågor & svar

Hur skaffar jag lånekort?

Du kan ansöka om lånekort på något av våra bibliotek. Ta med giltig legitimation.

Du kan också ansöka online via vår katalogsida. Klicka på ”Logga in på ditt konto”. I rutan som dyker upp klicka på ”Registrera dig här” längst ner i rutan. Lånekortet kan du sedan hämta ut på något av våra bibliotek. Ta med giltig legitimation.

Hur loggar jag in?

För att kunna logga in måste du ha ett aktivt lånekort för Bibliotek i Västmanland. Du loggar in med ditt lånekortsnummer eller ditt personnummer och din pinkod.

Glömt pin-kod, hur gör jag?

Kontakta ditt bibliotek, så hjälper de dig.

Kan jag låna om jag glömt mitt lånekort hemma?

Du kan låna med ditt personnummer eller lånekortsnummer och pinkod i våra självutlåningsautomater. I andra fall krävs lånekort eller legitimation. Kontakta ditt närmaste bibliotek så hjälper de dig.

Hur lånar jag om?

När du är inloggad på mina sidor kan du se dina aktuella lån. Där ser du hur många omlån som är möjliga. Du kan inte låna om ett medie om det finns en reservationskö, eller om det gäller ett snabblån eller fjärrlån.

Dina lån lånas om automatiskt (max) två gånger. Du får ett sms eller mejl med ditt nya återlämningsdatum. Har du lånat en bok det är kö på eller ett snabblån gäller inte automatiska omlån, då måste du lämna tillbaka mediet innan återlämningsdatumet förfaller. För att låna om fjärrlån behöver du kontakta ditt bibliotek.

Hur reserverar jag en bok?

Sök upp den titel du vill reservera i vår katalog. Nere till vänster under presentationen av din titel finns en länk som heter ”reservera”. Klicka på den länken för att bekräfta din reservation. Här kan du nu välja var du vill hämta din reservation. Det kan vara vilket bibliotek som helst i hela Västmanland. När du valt hämtställe klickar du på knappen ”Bekräfta reservation”.

Hur pausar jag en reservation?

På mina sidor ser du alla dina reservationer. Här kan du ändra ditt hämtställe och välja att pausa din reservation. Att pausa sin reservation kan du göra om du är bortrest och inte kan hämta din reservation under denna tid, men vill behålla din plats i kön.

Hur lånar jag en bok ni inte har?

Du kan lämna ett inköpsförslag på den titel du önskar. Om boken köps in blir du automatiskt först i kön på den boken. Köps boken inte in kan du fjärrlåna boken. Det betyder att du via biblioteket lånar boken från ett annat bibliotek i ett annat län.

Kontakta ditt bibliotek om du vill lämna ett inköpsförslag eller ha information om fjärrlån.

Kan jag få kvitto via e-post?

Ja, du kan få kvitto via e-post när du lånar och lämnar tillbaka. Denna inställning görs på ditt låntagarkonto. Följ instruktionerna som du hittar här nedan eller be personalen om hjälp. Du får kvitto oavsett om du väljer ett papperskvitto eller inte. Det är en viss fördröjning innan e-postkvitto skickas.

Instruktioner för hur du aktiverar e-postkvitto (pdf)

Kan jag lämna tillbaka mina böcker på ett annat bibliotek än det jag lånade från?

Ja. Du kan lämna tillbaka det du lånat på vilket bibliotek du vill som ingår i Bibliotek i Västmanland. Välj ”biblioteken” i menyraden så ser du vilka bibliotek som ingår i Bibliotek i Västmanland.

Mitt bibliotek har meröppet, vad betyder det?

Ett meröppet bibliotek innebär att biblioteket är tillgängligt för besökare vissa tider, även när det är stängt och inte har personal på plats. Det är sju bibliotek i Västmanland som har meröppet:

Kontakta ditt bibliotek om du vill ha tillgång till meröppet.

Hur stor blir avgiften om jag lämnar tillbaka något för sent?

Alla medier har en förseningsavgift på 3 kr per dag den är försenad. Fjärrlån har en avgift på 10 kr per dag. Om du har avgifter för över 100 kronor spärras ditt kort tills avgiften är betald.

Hur betalar jag mina avgifter?

Du kan betala med kontanter på alla våra bibliotek. Många bibliotek tar både kort och Swish. För mer info om hur du kan betala på ditt hembibliotek, gå till bibliotekets sida under menyn ”Biblioteken” ovan.

För tillfället går det inte att betala via vår webbsida.

Vad gör jag om jag tappat bort det jag lånat?

Kontakta det bibliotek du lånade boken ifrån. De hjälper dig att betala rätt ersättning och tar bort boken från ditt konto. Det finns också en lista under rubriken ”Låneregler” som visar ersättning för olika borttappade medier.