Vår digitala vardag på Sala bibliotek

Samhället och vår vardag har aldrig varit så digitaliserad som nu och vi förväntas hänga med i den nya tekniken. Biblioteket erbjuder dig möjlighet att lära dig mer om den digitala vardag vi befinner oss i. Vi pratar om risker och fördelar och om hur digitaliseringen påverkar våra beteenden, vår vardag och vår demokrati.

Smartare än din telefon – digital föreläsning med Siri Helle

Måndag 28 mars kl. 18 i Blå salen

Vad säger egentligen forskningen om hjärnan och teknik? Hur påverkas vi av sociala medier och hur stöttar man unga till sunda digitala vanor? Följ med psykologen och författaren Siri Helle när hon rensar bland myter och missförstånd och lär dig knepen för ett smartare skärmliv.

Begränsat antal platser. Hämta gratisbiljett på biblioteket.

Workshop – lär mer om nätet

Onsdag 30 mars och 6 april kl. 13–14.30 Blå salen

Hur blir du tryggare och säkrare på nätet? Hur använder du olika digitala tjänster? Vi visar dig exempel på några bra och nyttiga webbplatser där du kan lära dig mer om nätet och digitala tjänster. Kom och testa, vi visar på storbild så ta gärna med din egen iPad eller mobil och prova själv.
Vi bjuder på kaffe i pausen.

Föranmäl dig på biblioteket.

“The Glass Room – Misinformation edition”

Måndag 4 april–fredag 8 april

En interaktiv utställning på svenska som lyfter frågor om integritet, säkerhet och digitalt välmående. Vad händer när vi i allt större utsträckning förlitar oss på sociala medier och internet för att hitta information? Vilken information ser vi i våra flöden, Vad missar vi? Vad kan vi lita på?
Utställningen kan du se på biblioteket hela veckan.

Workshop och demonstration med Folklab

Tisdag 5 april kl. 10–15 i Blå salen

Vad kan man göra i en high-tech verkstad? 3D-skrivare, laserskrivare och vinylskärare – vad berör det mig? Nu får du chansen att ta reda på hur digitalt skapande kan funka och även möjlighet att prova själv genom att göra ett laserskuret porträtt.

Folklabb på Folkets Hus fokuserar på kreativ digital folkbildning och meningsfullt skapande, www.folklab.com.

Ingen föranmälan, drop in.

Nyheter, journalistik, propaganda och reklam i en ny medievärld – Johan Holmberg

Torsdag 7 april kl. 18 i Blå salen

Att lära sig läsa, tala och skriva är en mänsklig rättighet. Idag innefattar detta fler medier än det talade och skrivna ordet och förutsättningarna för kommunikation förändras ständigt. Johan Holmberg från Filmpedagogerna Folkets Bio ger en översikt av begreppet MIK, Medie- och informationskunnighet. Vi diskuterar nyheter, journalistik, propaganda och reklam med hjälp av de bilder som omger oss i samhället. Filmpedagogerna sitter även med i EU kommissionens Media Literacy Expert Group.

Demokrati och konspirationsteorier – Jonas Hjalmar Blom

Onsdag 4 maj kl. 18.30 i Blå salen

I föreläsningen varvas vetenskap med verkliga exempel för att förklara hur konspirationsteorier kommer till, vilka som tror på dem – och fortsätter att tro på dem trots att de motbevisas av fakta. Sist men inte minst får publiken skapa en egen konspirationsteori!

Jonas är doktorand i psykologi vid Karlstads Universitet. Han debuterade som romanförfattare 2018 med ”Förvaltningen – en roman om offentlig sektor” och är krönikör för ”Modern Psykologi”.

Begränsat antal platser. Hämta gratisbiljett på biblioteket.

Aktiviteterna stöds av Kulturrådets satsning Stärkta bibliotek, som har syftet att öka utbudet av och tillgängligheten till biblioteksverksamhet i hela landet.