Kom igång med e-film

Låna strömmande kvalitetsfilm till din dator, mobiltelefon eller surfplatta. Allt du behöver är ett bibliotekskort på något av biblioteken i Västmanland och en internetuppkoppling. (Gäller inte biblioteken i Surahammar.)

På den digitala filmtjänsten Cineasterna kan du välja mellan ett ständigt växande utbud av nyheter: klassiker, film för de allra yngsta, kortfilm och film från hela världen.

Så här gör du för att titta på film i din dator, mobiltelefon eller surfplatta

1. Gå till cineasternas webbplats, www.cineasterna.se
  2. Välj ditt bibliotek i rullistan
  3. Välj sedan filmen som du vill låna
  4. Ange ditt lånekortsnummer eller personnummer och din pinkod och klicka på Låna film
  5. Filmen finns tillgänglig på ditt kort i 48 timmar.

Lyssna på undertexterna med Subreader

Har du svårt att hänga med i undertexterna när du tittar på film på Cineasterna? Då kan du använda appen Subreader. Med Subreader får du undertexterna upplästa och kan lyssna på dem i stället. Uppläsningen finns på fler än 40 språk och är gratis att använda till alla Cineasternas filmer. För att använda Subreader behöver du både en smartphone eller surfplatta och en tv eller dator att se filmen på.

Så här gör du

1. Ladda ner appen Subreader från App store eller Google play
  2. Öppna appen och tryck på ”Bli medlem” för att skapa en användare
  3. Fyll i telefonnummer eller e-postadress
  4. Du får nu en verifikationskod skickad till dig. Fyll i koden i appen
  5. Sök fram och välj den film du vill titta på. Välj filmer med Cineasternas logga i vänstra hörnet

Nu ska du synkronisera filmens ljud och undertexterna:

1. Tryck på ”Autoplay”
  2. Starta filmen och skruva upp ljudet lite grann
  3. Tryck på ”Synkronisera” och låt appen lyssna med i några sekunder

Blir det inte rätt med uppläsningen, använd pilarna för att hoppa framåt eller bakåt i uppläsningen cirka 0,5 sekunder för att hamna rätt.

Du kan välja olika röster och talhastighet med mera i spelarens nedre kant.